torsdag, oktober 02, 2008

"Det här är nog inte så svårt, det har jag sett på TV."

Det var Pelle som yttrade de goda orden när han knäckte ett ägg och skulle påbörja efterrätten. Äppeltiramisu. Mm... Gårdagen bjöds det på "Mys och kul" med jobbet. Vi var till en italiensk deli-affär på Odengatan som hade kvällskurser i matlagning för företag. Man lagar sin egen mat som man sedan äter med hjälp från deras köksmästare. Måste få säga att kvällen blev riktigt lyckad. Vi delades in i tre olika grupper där en stod för mellanrätten, en för huvudrätten och en för dessert. Förrätten, om ni nu undrar vart den var, så bjöds det på massa goda ostar, korvar, skinka, balsamico i alla dess former, salami, prosciutto och lite annat smått och gott. Tyvärr åt man sig nästan proppmätt på förrätten... Jag har aldrig vart mycket för ostar och sådant, men herre jävlar vad gott det var att äta riktig ost med de tillbehör som det skall ätas! Frossade gott gjorde vi allihopa. Nåväl. Vidare till själva matlagningen. Jag, mr Wick samt nya killen som skall börja hos oss efter nästa vecka fick huvudrätten. Hela menyn bestod av:

  • Mellanrätt: Skummad chevré med cannolini, fylld med färskost och valnötter.

  • Huvudrätt: Ankbröstfilé med rostade rotfrukter på en bädd av timjan, ruccola & rosmarin

  • Efterrätt: Äppeltiramisu. En tiramusi med äppelkräm och inslag av äppelkaka.

Alla började köra igång. Det vispades och stektes, karamelliserades och skyddes, kokades och maldes, bakades och svettades. Mellan varven slank en klunk öl ned medans man svettig vid spisen kollade så att rödvinssåsen vi gjorde inte brände fast, att ankbröstfiléernas undersida var lagom gyllenbrun och att ugnen var på rätt temperatur. Så småningom blev alla mer eller mindre klara, så vi blev förpassade in i "kundcentret" där vi allihop fick förrätten serverad som jag skrev om litet tidigare. Sedan gick vi ned i själva matsalen där ena gruppen efter den andra fick gå upp och lägga en sista touch på sin maträtt. Mellanrätten serverades och alla njöt. Maten ackompanjerades med vin anpassat till maträtten i sig. Vitt till mellanrätten, rött till huvudrätten och litet sött bubbel till efterrätten. Huvudrätten blev en succé i och med att ankbröstet som vi så vackert gjort i ordning med att först steka en gyllenbryn yta för att sedan low-tempa inne i ugnen på 95 grader till ca 56-58 innertemperatur på filén. Låt köttet vila så att köttsaften tas tillvara på innan man skär upp den. Tack vare Eriks smidiga rörelser med såsen och upplägget av rotfrukterna blev presentationen även den kanon. Jag själv fick upp ögonen för anka och allt var bara gudomligt gott. Kul att få lära sig lite tips och tricks! Efterrätten kom även den in med pompa och ståt. Sällan har jag ätit en sådan god tiramisu som då. Bra jobbat, mina herrar. Alla maträtter var en explosion i smaker, färg och form. Ett stort tack till allihopa för en riktigt trevlig kväll. Att avsluta på storstad med en guinness och småprat in till sena timman var rena fröjden. Kul initiativ att göra en sådan här sak istället för att bli instuvade i ett rum med en oändlig mängd alkohol. Inte lika många skandaler, men mycket trevligt.


- Spongen

Inga kommentarer: